superpianist_alexander_olin

Jag var ett mycket livfullt barn. Ett av mina första minnen är när min pappa Vasili [från det grekiska ordet Βασιλιάς som betyder 'kung']  dansade tango med mig och sjöng tills jag somnade i hans trygga famn. I sin Volvo 240 spelade han det bästa ur 1970- och 1980-talens musik samtidigt som han sjöng med, alltid med en stor entusiasm, äkta glädje och passion. 

Varje sommar tog han min mamma Anita, min storebror Sebastian och mig hela vägen från Sverige till Grekland på bara tre dygn med bilen full av kassettband och skön musik. Europas skiftande vackra landskap omgav oss, ljudet av medryckande musik förgyllde resans väg. Min pappa min stora förebild och hjälte i livet  tog med mig överallt och lärde mig vad riktig passion är och att aldrig vara rädd för någon eller något.


 

 

När jag  var tio år gav min storebror mig ett piano i present. Där och då bestämde jag mig för att jag skulle bli bäst på piano. Så fort jag hade en ledig stund skrev jag egen musik och övade in en bred repertoar. Det blev privata pianolektioner i åtta år. Pianolärarna kom och gick. Tekniken utvecklades och jag fick ett digitalt piano med den allra senaste tekniken. Jag övade om och om igen. Tusentals timmar. Några av de hundratals melodier jag komponerade när jag var 10-20 år finns utgivna på Spotify: My First Melodiestext

Samtidigt med mina pianostudier började jag parallellt undervisa andra i piano. 2008-2011 drev jag Sveriges första och enda permanenta Bollywoodbio på Limhamn, teaterbiograf Centrum från 1916, där jag brukade inleda varje föreställning (det blev över 1 000 föreställningar) med att spela ett stycke på pianot på scenen innan filmen startade. 


 


superpianist_alexander_olin_home
spela_piano_alexander_olin_superpianist

Därefter jobbade jag som entertainer på en välbesökt restaurang  och spelade på en vit vacker flygel. Jag sjöng sedan på grekiska i den mäktiga fyrstämmiga 35-mannakören Orfeas vänner i Stockholm under ledning av den mästerlige dirigenten Rolando Pomo. 

Jag har alltid älskat Steinway & Sons pianon och flyglar. Det är därför en så stor ära att göra denna resa tillsammans med dem.

Alexander Olin

PS: Snart släpps PIANOpodden®. Där kommer jag att lära ännu fler spela piano på en äkta Steinway & Sons-flygel.