superpianist_alexander_olin

Jag var ett mycket livfullt barn. Ett av mina första minnen är när min pappa Vasili [från det grekiska ordet Βασιλιάς som betyder 'kung']  dansade tango med mig och sjöng tills jag somnade i hans trygga famn. I sin Volvo 240 spelade han det bästa ur 1970- och 1980-talens musik samtidigt som han sjöng med, alltid med en stor entusiasm, glädje och passion. 

Varje sommar tog han min vackra mamma Anita, min storebror Sebastian och mig hela vägen från Sverige till Grekland på bara tre dygn med bilen full av kassettband och skön musik. Europas skiftande bedårande landskap omgav oss, ljudet av medryckande musik förgyllde resans väg. Min pappa  en av mina största förebilder  tog med oss överallt och lärde mig vad riktig passion är och att aldrig vara rädd för någon eller något.

 När jag  var tio år gav min storebror mig ett piano i present! Där och då bestämde jag mig för att jag skulle bli bäst på piano. Så fort jag hade en ledig stund skrev jag egen musik och övade in en bred repertoar. Det blev privata pianolektioner i åtta år. Pianolärarna kom och gick. Tekniken utvecklades och jag fick ett digitalt piano med den allra senaste tekniken. Jag övade om och om igen. Tusentals timmar. Några av de hundratals melodier jag komponerade när jag var 10-20 år finns utgivna på Spotify: My First Melodiestext

Samtidigt med mina pianostudier började jag parallellt undervisa andra i piano. Mellan åren 2008-2011 drev jag Sveriges första och enda Bollywoodbio på Limhamn, i teaterbiograf Centrum från år 1916, där jag brukade inleda varje föreställning (det blev över 1000 föreställningar) med att spela ett stycke på pianot på scenen innan filmen startade. En gång i veckan sände vi Bollywoodentusiaster ett radioprogram om det senaste från Bollywood och Indien.

superpianist_alexander_olin_home
superpianist_1

Därefter jobbade jag som entertainer på en välbesökt restaurang i Skåne och spelade på en vit flygel. Jag sjöng sedan på grekiska i den mäktiga fyrstämmiga kören Orfeas vänner i Stockholm under ledning av den mästerlige dirigenten Rolando Pomo. 

Jag har alltid älskat Steinway & Sons pianon och flyglar. Det är därför en så stor ära att göra denna musikaliska resa tillsammans med dem.

 


Alexander Olin
SUPERPIANIST, KOMPOSITÖR & PASSIONERAD PIANOLÄRARE

PS: Snart släpps PIANOpodden®. Där kommer jag att lära ännu fler spela piano på en äkta Steinway & Sons-flygel.

Foto nr 3: Modelhouse